Lecția de eCommerce

Email marketing

scris de Gabriel Teodorescu | Marketing pentru un magazin online

Magazinele online sunt într-o căutare constantă de modalități de a conecta, a angaja și a converti vizitatorii în clienți fideli. Email marketing-ul reprezintă o unealtă puternică și eficientă pentru aceste scopuri. Nu doar că oferă o cale directă către inboxul clientului, dar și creează oportunități nesfârșite de personalizare și engagement. Este o componentă esențială în strategia de marketing a oricărui magazin online.

Acest articol explorează modul în care email marketing-ul poate să impulsioneze vânzările și să fortifice relațiile cu clienții. 

Bazele email marketing-ului

Construirea listei de email-uri

Nucleul oricărei strategii de email marketing este lista de email-uri. 

Construirea unei liste solide începe cu atragerea abonaților potriviți – aceia care sunt cu adevărat interesați de ceea ce oferă magazinul tău online. 

Modalitățile eficiente de a crește lista includ oferirea de discounturi sau conținut exclusiv la abonare, utilizarea formularelor de înscriere pe site și organizarea de campanii și evenimente care încurajează abonarea. 

Este esențial să obții aceste adrese de email într-un mod etic, respectând reglementările privind confidențialitatea datelor, cum ar fi GDPR.

Segmentarea listei

Odată ce ai o listă de email-uri, segmentarea acesteia este crucială. Aceasta înseamnă împărțirea listei în grupuri mai mici bazate pe anumite criterii, cum ar fi comportamentul de cumpărare, preferințele personale, locația geografică sau istoricul interacțiunilor cu emailurile anterioare. 

Segmentarea permite personalizarea mesajelor, asigurându-te că fiecare segment primește conținut relevant și interesant. De exemplu, clienții care au cumpărat recent un anumit produs pot primi email-uri legate de accesorii sau produse complementare.

Personalizarea

Personalizarea merge mână în mână cu segmentarea. Nu se limitează doar la inserarea numelui destinatarului în email, ci include adaptarea conținutului pentru a se potrivi intereselor și comportamentului fiecărui destinatar. Acest lucru poate însemna recomandări de produse bazate pe cumpărăturile anterioare, conținut personalizat în funcție de interesele exprimate sau chiar mesaje de aniversare și alte evenimente speciale. Personalizarea crescută poate duce la o mai mare implicare a destinatarului și la rate de conversie mai bune.

Mentenanța listei

O listă de email-uri trebuie să fie curată și actualizată pentru a rămâne eficientă. Acest lucru înseamnă eliminarea periodică a adreselor de email care nu mai sunt active sau a celor care nu deschid sau nu interacționează cu email-urile trimise. O listă curată asigură o rată de livrare mai bună și o analiză mai precisă a datelor de performanță ale campaniilor de email.

Respectarea legislației

Este vital să respecți legislația în vigoare privind email marketing-ul, cum ar fi GDPR în Europa. Aceasta include obținerea consimțământului clar al destinatarilor pentru a le trimite email-uri și oferirea unei opțiuni ușoare de dezabonare în fiecare email trimis.

Crearea unei strategii eficace

Stabilirea obiectivelor

O strategie eficientă de email marketing începe cu stabilirea unor obiective specifice, clare, realizabile și măsurabile.

Obiectivele pot varia de la creșterea ratei de deschidere a email-urilor, îmbunătățirea ratei de click-through, la creșterea conversiilor sau extinderea bazei de abonați. Este important ca aceste obiective să fie aliniate cu obiectivele generale de afaceri. 

Exemple

Dacă obiectivul este creșterea vânzărilor, o strategie poate fi concentrarea pe email-uri de reengagement pentru clienții inactivi.

Dacă obiectivul este creșterea liste de abonați, vei utiliza tehnici precum opt-in (pagina web pentru abonare), oferte speciale sau concursuri cu premii.

Segmentarea și personalizarea

După stabilirea obiectivelor, următorul pas este segmentarea listei de email-uri și personalizarea mesajelor pentru fiecare segment. Aceasta poate însemna crearea de mesaje diferite pentru noi abonați, clienți fideli sau cei care nu au interacționat recent cu brandul. Personalizarea poate merge de la menționarea numelui destinatarului la recomandări de produse bazate pe istoricul de cumpărături.

Conținutul email-urilor

Conținutul email-urilor trebuie să fie relevant, valoros și interesant pentru destinatari. Fie că este vorba de informații despre produse, sfaturi utile, știri despre industrie sau oferte exclusive, conținutul trebuie să fie bine gândit și aliniat cu interesele segmentului de public căruia i se adresează.

Design-ul email-urilor

Un design atractiv și funcțional este crucial pentru succesul emailurilor. Design-ul trebuie să fie curat, ușor de navigat și responsive, asigurându-se că arată bine pe orice dispozitiv, de la desktop la mobil. Imaginile de înaltă calitate, fonturile lizibile și CTA-urile (Call-to-Action) evidente sunt esențiale.

Testarea și optimizarea

Nicio strategie de email marketing nu este completă fără un plan de testare și optimizare continuă. Testarea A/B a diferitelor elemente, cum ar fi linia de subiect, designul email-ului și CTA-urile, poate oferi informații valoroase despre ce funcționează cel mai bine. Analizarea performanței fiecărui email și ajustarea strategiei în funcție de rezultate este esențială pentru îmbunătățirea continuă.

Automatizarea și scalabilitatea

Utilizarea unor instrumente de automatizare poate ajuta la gestionarea eficientă a campaniilor de email marketing și la scalarea acestora pe măsură ce lista de email-uri crește. Automatizarea permite trimiterea de mesaje personalizate la momentul potrivit, fără a necesita o intervenție manuală constantă.

Tipuri de email-uri în marketingul online

Newsletter

Acestea păstrează clienții informați și angajați. Include conținut valoros și relevant, precum sfaturi, știri din industrie, sau prezentări de produse.

Email-uri promoționale

Anunță oferte speciale, reduceri și promoții. Asigură-te că sunt bine țintite pentru a nu fi percepute ca spam.

Email-uri automate

De exemplu, email-urile de abandon al coșului de cumpărături pot reaminti clienților despre produsele pe care le-au lăsat în urmă, oferind adesea un stimulent pentru finalizarea achiziției.

Email marketing-ul oferă o gamă variată de tipuri de email-uri, fiecare cu rolul său specific în atingerea obiectivelor de marketing. 

Top 5 cele mai folosite tipuri de emailuri:

Newsletter

 • Scop: Menținerea angajamentului și informarea abonaților.
 • Conținut: Include știri din industrie, actualizări ale produselor, sfaturi utile și conținut educativ.
 • Frecvență: Săptămânal, bi-săptămânal sau lunar, în funcție de capacitatea de a produce conținut relevant.
 • Sfaturi: Menține un echilibru între conținutul promoțional și cel informativ/educativ pentru a nu supraîncărca abonații cu vânzări agresive.

Email-uri promoționale

 • Scop: Stimularea vânzărilor și a conversiilor.
 • Conținut: Anunță oferte speciale, reduceri, lansări de produse noi sau evenimente exclusive.
 • Frecvență: În funcție de campanii și evenimente speciale, dar cu o atenție deosebită pentru a nu aglomera inbox-ul destinatarilor.
 • Sfaturi: Utilizează linii de subiect atrăgătoare și un CTA clar, oferind totodată o valoare reală pentru destinatar.

Email-uri de re-engagement

 • Scop: Reînnoirea interesului abonaților inactivi.
 • Conținut: Mesaje de „ne-ai lipsit”, oferte speciale de revenire sau sondaje pentru a afla motivele inactivității.
 • Frecvență: Ocazional, țintit către abonații care nu au interacționat cu email-urile într-o perioadă predefinită.
 • Sfaturi: Personalizează mesajele pentru a arăta că îți pasă de preferințele și experiența fiecărui abonat.

Email-uri automate

 • Scop: Furnizarea de informații utile la momentul potrivit.
 • Conținut: Email-uri de bun venit, confirmări de comandă, notificări de expediere, email-uri de mulțumire post-cumpărare.
 • Frecvență: Automatizate și trimise în funcție de acțiunile specifice ale clienților.
 • Sfaturi: Asigură-te că aceste email-uri sunt informative, utile și ușor de citit, sporind încrederea în brandul tău.

Email-uri de abandon al coșului de cumpărături

 • Scop: Încurajarea finalizării unei vânzări.
 • Conținut: Reamintește clienților despre produsele lăsate în coș și oferă eventuale stimulente pentru a finaliza cumpărătura.
 • Frecvență: Scurt timp după ce un coș de cumpărături a fost abandonat.
 • Sfaturi: Include un apel la acțiune clar și, dacă este posibil, oferă un mic discount sau alte beneficii pentru a stimula cumpărătura.

Design și conținut

Design-ul email-urilor:

Aspectul vizual al unui email are un impact semnificativ asupra modului în care destinatarii percep și interacționează cu mesajul tău. În crearea mailului trebuie să ții cont și de următoarele aspecte

 • Adaptabilitate (responsive design): Este crucial ca design-ul email-urilor să fie responsive, adică să arate bine și să fie ușor de navigat pe orice dispozitiv, fie că este un smartphone, tabletă sau desktop.
 • Layout clar: Un layout curat și organizat ajută la ghidarea cititorului prin conținut. Utilizează antet, subtitluri și bulletpoints pentru a face informațiile ușor de scanat.
 • Imagini și grafică: Folosește imagini de înaltă calitate și elemente grafice pentru a atrage atenția. Echilibrează textul și imaginile pentru a fi sigur că email-ul se încarcă rapid.
 • Culoare și fonturi: Selectează culori și fonturi care rezonează cu brandul tău și sunt ușor de citit. Evită supraîncărcarea email-ului cu prea multe culori sau fonturi diferite.

Conținutul email-urilor:

Conținutul trebuie să fie relevant, angajant și valoros pentru destinatari.

 • Relevanța: Asigură-te că conținutul este relevant pentru segmentul de public căruia i se adresează. Personalizarea și segmentarea pot ajuta la realizarea acestui lucru.
 • Claritate: Menține mesajele clare și la obiect. Abordarea directă și evitarea jargonului sau a textelor lungi și complicate ajută la menținerea atenției cititorilor.
 • Valoare adăugată: Oferă ceva de valoare în fiecare email – fie că este o ofertă specială, un sfat util, informații exclusive sau chiar doar o perspectivă interesantă.
 • Apeluri la acțiune (CTA): Includerea unui CTA clar și vizibil este esențială pentru a încuraja destinatarii să ia o acțiune specifică, precum a vizita un website, a efectua o achiziție sau a participa la un eveniment.

Testare și optimizare

Pentru a asigura eficacitatea maximă a campaniilor de email marketing, este esențial să efectuezi teste continue și să optimizezi în funcție de rezultate. Acest proces ajută la înțelegerea preferințelor audienței și la îmbunătățirea performanței generale a emailurilor.

Testarea A/B

Ce este?

Testarea A/B implică trimiterea a două versiuni ale aceluiași email, fiecare cu o singură variație (de exemplu, linia de subiect, designul emailului, CTA), către un segment mic din lista de email-uri pentru a vedea care variantă performează mai bine.

Elemente de testat

Poți testa diferite aspecte ale unui email, inclusiv subiectul, conținutul, designul, amplasarea CTA-urilor, imagini versus text, tonul mesajului, și chiar timpul de trimitere.

Implementarea rezultatelor testelor

Folosește un eșantion reprezentativ al listei tale de email-uri și asigură-te că fiecare grup de test primește emailul în aceleași condiții (de exemplu, în aceeași zi a săptămânii și la aceeași oră).

Analiza Rezultatelor

Indicatorii de performanță

Urmărește indicatori cheie cum ar fi rata de deschidere, rata de click-through, rata de conversie și, dacă este aplicabil, rata de dezabonare.

Interpretarea datelor

Analizează rezultatele pentru a înțelege ce funcționează și ce nu. 

Exemplu: Subiectul mailului poate genera o rată de deschidere mai mare. Designul poate duce la o rată de click through mai ridicată.

Adaptarea strategiei

Folosește informațiile obținute din testarea A/B pentru a adapta și îmbunătăți emailurile ulterioare.

Optimizare continuă

Iterație și îmbunătățire

Marketingul prin email este un proces dinamic. Ceea ce funcționează astăzi poate să nu mai fie la fel de eficient mâine. Continuă să testezi și să îți ajustezi abordarea în funcție de tendințe, de feedback-ul clienților și de evoluția tehnologică.

Personalizare și segmentare

Pe măsură ce colectezi mai multe date, îți poți rafina segmentarea și personalizarea, oferind conținut mai relevant fiecărui grup de destinatari.

Urmărirea tendințelor industriei

Fii la curent cu ultimele tendințe în email marketing și tehnologie. Implementează noi tehnici și instrumente care pot spori eficiența campaniilor tale.

Automatizarea Email Marketing-ului

Automatizarea în email marketing reprezintă utilizarea software-ului pentru a trimite email-uri automatizate bazate pe anumite declanșatoare sau acțiuni ale utilizatorilor. Aceasta poate îmbunătăți eficiența și eficacitatea campaniilor de email, permițând personalizarea la scară largă.

Software de automatizare: Utilizarea unor platforme precum Mailchimp sau SendinBlue poate ajuta la automatizarea și gestionarea eficientă a campaniilor de email.

Campanii automatizate personalizate: Crearea de trasee automate de email-uri, bazate pe acțiunile utilizatorilor, poate crește semnificativ angajamentul și conversiile. Una din metodele cunoscute pentru acest gen de campanii este Drip (totodată și o platformă pentru automatizare).

Pe scurt

Eficiența email marketing-ului nu poate fi subestimată!

Prin construirea unei liste de email-uri bine segmentate, crearea de conținut personalizat și relevant, cu un design atractiv și adaptabil, precum și prin aplicarea testării continue și a optimizărilor, magazinele online pot exploata puterea acestui canal pentru a construi relații durabile cu clienții și pentru a stimula creșterea afacerii. 

Email marketing-ul este un pilon stabil, care oferă un echilibru unic între accesibilitate, personalizare și eficacitate. Orice magazin online poate folosi email marketing-ul nu doar ca un instrument de promovare, ci ca un adevărat partener în creșterea și prosperitatea afacerii.

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.
Adaugă comentariu.
Adaugă nume.
Adaugă email.
Content marketing
Marketing afiliat

Află mai multe despre crearea magazinelor online.

Ai întrebări? Completează formularul și contactează-ne!

Un specialist îți va răspunde în cel mai scurt timp posibil.

Poți lua legătura cu un consultant apelând 0722 106 764.