Lecția de eCommerce

Influencer marketing

scris de Gabriel Teodorescu | Marketing pentru un magazin online

Influencer marketingul a devenit un element esențial în lumea digitală, mai ales pentru magazinele online care caută să-și extindă prezența și să-și crească vânzările. Acest tip de marketing implică colaborarea între branduri și persoane influente pe rețelele sociale (influenceri) pentru a promova produse sau servicii. Acești influenceri, având numeroși urmăritori, oferă acces la o piață vastă și diversificată, pe care metodele tradiționale de publicitate nu le pot atinge la fel de eficient.

Diferența majoră a influencer marketingului față de alte tipuri de publicitate constă în natura sa organică și personalizată. Influencerii creează conținut care se integrează natural în fluxul lor de postări, făcându-l mai puțin intruziv și mai autentic pentru publicul lor. Această autenticitate este cheia succesului în influencer marketing, deoarece consumatorii de astăzi tind să favorizeze recomandările personale în detrimentul publicității tradiționale.

Pentru magazinele online, influencer marketingul oferă oportunitatea unică de a-și prezenta produsele într-un mod care să rezonanțe cu publicul țintă. Prin parteneriatele cu influencerii potriviți, un magazin online nu doar că își crește vizibilitatea, dar și construiește încredere și loialitate în rândul consumatorilor. Aceasta este esențială într-o lume online unde competiția este acerbă și clienții sunt tot mai exigenți în privința calității și originalității conținutului pe care îl consumă.

Influencer marketingul este o componentă strategică importantă pentru orice magazin online care dorește să prospere.

Cum funcționează influencer marketingul?

Influencer marketingul se bazează pe puterea de convingere și autenticitatea pe care o au influencerii în rândul urmăritorilor lor. Pentru magazinele online, acesta reprezintă o modalitate eficientă de a-și prezenta produsele într-un cadru mai personal și de încredere, comparativ cu metodele tradiționale de publicitate.

Prima etapă în influencer marketing pentru un magazin online este identificarea influencerilor potriviți. Aceasta înseamnă a găsi persoane care nu doar că au o audiență mare, dar și o audiență relevantă pentru produsele magazinului. De exemplu, un magazin online de produse de frumusețe va căuta să colaboreze cu influenceri în domeniul beauty, care au deja o audiență interesată de cosmetice și îngrijire personală.

După identificarea influencerilor, urmează stabilirea tipului de parteneriat. Există mai multe forme de colaborare:

 • Parteneriate plătite: în care influencerii sunt remunerați pentru a promova produsele magazinului.
 • Schimb de produse: unde influencerii primesc produse gratis în schimbul promovării acestora.
 • Programe de afiliere: influencerii promovează produsele și primesc un procent din vânzările generate prin linkurile lor afiliate.

Crearea conținutului este un aspect esențial în influencer marketing. Influencerii, fiind creatori de conținut, au abilitatea de a prezenta produsele într-un mod unic și atrăgător. Ei pot folosi poveștile personale, demonstrațiile de produs, sau chiar recenziile video pentru a arăta valoarea și utilizarea produselor. Este important ca magazinul online să colaboreze strâns cu influencerul pentru a asigura că mesajul brandului este transmis corect, menținând totodată stilul autentic al influencerului.

Monitorizarea și analiza performanței campaniilor de influencer marketing sunt foarte importante în înțelegerea impactului acestora. Magazinele online trebuie să urmărească metrici precum traficul pe site, conversiile, și angajamentul pe rețelele sociale pentru a evalua succesul campaniei și a face ajustări pe parcurs.

Alegerea influencerilor potriviți

Alegerea influencerilor potriviți este un pas critic în succesul unei campanii de influencer marketing pentru un magazin online. Această selecție trebuie să fie ghidată de mai mulți factori:

Alinierea cu brandul

Este esențial ca influencerii să se potrivească cu valorile și imaginea brandului. Un influencer care împărtășește valorile și interesele brandului va avea o audiență care răspunde pozitiv la produsele promovate.

Dimensiunea și calitatea audienței

Nu doar numărul de urmăritori este important, ci și calitatea și implicarea audienței. Un influencer cu un număr mai mic de urmăritori, dar cu un nivel ridicat de angajament (likes, comentarii, partajări) poate fi mai valoros decât unul cu mulți urmăritori pasivi.

Relevanța pentru nișa produsului

Influencerii care activează în nișe relevante pentru produsele magazinului online pot genera rezultate mai bune. De exemplu, pentru un magazin de articole sportive, un influencer pasionat de fitness sau activități outdoor va avea o audiență interesată de astfel de produse.

Autenticitatea și stilul personal

Influencerii cu un stil unic și o voce autentică pot crea conținut care rezonează mai bine cu publicul. Autenticitatea contribuie la încrederea și loialitatea audienței, ceea ce este crucial pentru conversii.

Experiența anterioară și credibilitatea

Verificarea istoricului de colaborări al influencerilor și feedbackul de la campaniile anterioare pot oferi perspective importante despre cât de bine pot ei reprezenta un brand.

Crearea unei campanii de influencer marketing

Crearea unei campanii eficiente de influencer marketing pentru un magazin online implică mai multe etape esențiale:

Stabilirea obiectivelor campaniei

Primul pas este definirea clară a obiectivelor campaniei. Acestea pot varia de la creșterea conștientizării brandului, lansarea unui nou produs, până la stimularea vânzărilor sau creșterea urmăritorilor pe rețelele sociale. Obiectivele trebuie să fie specifice, măsurabile, realizabile, relevante și încadrate în timp (SMART: specific, measurable, achievable, relevant, time-bound).

Identificarea și selecția influencerilor

După stabilirea obiectivelor, pasul următor este identificarea influencerilor care pot ajuta la atingerea acestor obiective. Selecția trebuie să se bazeze pe criterii precum relevanța pentru nișa produsului, dimensiunea și angajamentul audienței, precum și alinierea cu valorile brandului.

(vezi secțiunea despre Alegerea influencerilor potriviți)

Dezvoltarea conceptului campaniei

Odată ce influencerii sunt selectați, urmează dezvoltarea conceptului campaniei. Acesta trebuie să fie creativ, să rezoneze cu audiența influencerului și să transmită mesajul brandului. Flexibilitatea este cheia aici. Influencerii ar trebui să aibă libertatea de a adapta mesajul la stilul lor unic pentru a menține autenticitatea.

Crearea și distribuirea conținutului

Influencerii vor crea și distribui conținutul, fie că este vorba de postări pe rețele sociale, bloguri, videoclipuri sau povești. Este esențial să se stabilească un calendar de conținut și să se asigure că toate materialele respectă liniile directoare ale brandului și ale campaniei.

Monitorizarea și ajustarea campaniei

Odată ce campania este în desfășurare, este important să se monitorizeze performanța și să se facă ajustări dacă este necesar. Monitorizarea ar trebui să includă metrici precum reach-ul, angajamentul, traficul pe site și conversiile.

Evaluarea rezultatelor

După finalizarea campaniei, este crucial să se evalueze rezultatele în raport cu obiectivele inițiale. Această evaluare va oferi informații valoroase care pot fi utilizate pentru a îmbunătăți campaniile viitoare.

Măsurarea rezultatelor și ROI

Pentru a evalua eficiența unei campanii de influencer marketing, este crucial să se măsoare rezultatele și să se calculeze ROI-ul. Acest proces implică mai mulți pași:

Identificarea parametrilor de performanță

Depinzând de obiectivele campaniei, metricile relevante pot include creșterea traficului pe site, numărul de noi abonați, angajamentul pe rețelele sociale (likes, comentarii, partajări), și, desigur, vânzările sau conversiile. Este important să se stabilească aceste metrici înainte de lansarea campaniei.

Urmărirea performanței

Folosirea unor instrumente de analiză și tracking precum Google Analytics, Facebook Pixel, sau chiar și linkurile afiliate unice, poate ajuta la urmărirea performanței campaniei. Aceste instrumente permit monitorizarea traficului și a comportamentului utilizatorilor pe site-ul magazinului online.

Analiza Datelor

Odată colectate datele, urmează analiza acestora. Se urmărește să se înțeleagă nu doar nivelul de reach și angajament, ci și impactul asupra vânzărilor și loialității clienților. De exemplu, o creștere a vânzărilor sau a abonărilor la newsletter poate indica succesul campaniei.

Calculul ROI-ului

ROI-ul se calculează prin împărțirea profitului obținut din campanie la costul total al acesteia. De exemplu, dacă o campanie a costat 10.000 de lei și a generat vânzări de 30.000 de lei, ROI-ul este de 200%. Este important să se ia în considerare toate costurile asociate, inclusiv plățile către influenceri și orice alte cheltuieli operaționale.

Interpretarea și utilizarea rezultatelor

Înțelegerea rezultatelor și a ROI-ului oferă perspective utile pentru planificarea campaniilor viitoare. De exemplu, dacă anumiți influenceri sau tipuri de conținut au generat un ROI mai mare, aceștia pot fi prioritizați în viitor.

Provocări și soluții în influencer marketing

Implementarea unei campanii de influencer marketing vine cu propriile sale provocări. Recunoașterea și abordarea acestora este esențială pentru succesul campaniei.

Găsirea influencerilor potriviți

 • Provocare: Una dintre cele mai mari provocări este identificarea influencerilor care se potrivesc perfect cu brandul și au o audiență relevantă.
 • Soluție: Utilizarea unor instrumente dedicate de căutare și analiză a influencerilor poate ajuta. De asemenea, analizarea manuală a profilurilor și interacțiunilor pe rețelele sociale poate oferi o perspectivă mai clară asupra potrivirii unui anume influencer cu brandul.

Menținerea autenticității

 • Provocare: Asigurarea că mesajele de marketing rămân autentice și credibile în ochii audienței.
 • Soluție: Colaborarea cu influencerii care au demonstrat o aliniere autentică cu valorile brandului și care au fost transparenti în trecut în privința parteneriatelor plătite. Este important de asemenea să le oferi influencerilor libertatea de a-și exprima opinia sinceră despre produse.

Negocierea și stabilirea termenilor contractuali

 • Provocare: Negocierea termenilor colaborării și stabilirea unui acord echitabil care să satisfacă atât nevoile brandului, cât și pe cele ale influencerului.
 • Soluție: Abordarea negocierilor cu o atitudine deschisă și flexibilă, stabilind clar așteptările și oferind influencerilor o compensație echitabilă pentru eforturile lor.

Măsurarea impactului și ROI-ului

 • Provocare: Determinarea eficacității campaniei și măsurarea impactului pe care îl are asupra obiectivelor brandului.
 • Soluție: Stabilirea unor parametrii de performanță (KPI – Key Performance Indicators) clari înainte de începerea campaniei și folosirea unor instrumente de tracking și analiză pentru a măsura performanța.

Navigarea în schimbările de pe platformele de Social Media

 • Provocare: Adaptarea la schimbările constante în algoritmii platformelor de social media care pot influența reach-ul și angajamentul.
 • Soluție: Fiind la curent cu ultimele tendințe și adaptând strategia de influencer marketing pentru a se conforma noilor reguli și practici ale platformelor.

Pe scurt

Influencer marketingul s-a dovedit a fi o strategie inovatoare și eficientă pentru magazinele online, oferind o abordare personalizată și autentică în atingerea publicului țintă. Succesul acestei strategii depinde de alegerea atentă a influencerilor potriviți, crearea unor campanii bine planificate și adaptate, și monitorizarea atentă a rezultatelor pentru a asigura un ROI optim. Cu toate provocările sale, influencer marketingul rămâne o modalitate esențială prin care brandurile pot construi relații de lungă durată și de încredere cu clienții lor. Prin urmare, pentru orice magazin online care dorește să își extindă prezența în lumea digitală și să își crească vânzările, adoptarea unei strategii de influencer marketing bine gândite este nu doar recomandată, ci esențială în peisajul competitiv de astăzi.

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.
Adaugă comentariu.
Adaugă nume.
Adaugă email.
Marketing afiliat

Află mai multe despre crearea magazinelor online.

Ai întrebări? Completează formularul și contactează-ne!

Un specialist îți va răspunde în cel mai scurt timp posibil.

Poți lua legătura cu un consultant apelând 0722 106 764.