Fotografii de produs pentru magazinele online 

scris de Gabriel Teodorescu

Fotografii de produs pentru magazinele online:

În lumea digitală în continuă expansiune, imaginea este de o importanță majoră, iar în mediul competitiv al comerțului electronic, fotografia de produs reprezintă cartea de vizită a magazinelor online. De la cele mai mici detalii până la frumusețea copleșitoare a unui produs, imaginile sunt esențiale pentru a capta atenția clienților și pentru a-i transforma în cumpărători.

În acest articol, vom explora puterea imaginii de produs și cum aceasta te poate ajuta să te diferențiezi de competiție. Vom discuta despre idei de poze și vom vedea cum poți să creezi imagini de produse de calitate pentru a obține succesul în piața comerțului electronic.

fotografiat produse

Transformă-ți ideea într-o afacere reală prin crearea unui magazin online.

Ce sunt fotografiile de produs?

Fotografiile de produs reprezintă imagini realizate cu scopul de a prezenta în detaliu un anumit produs. Aceste fotografii sunt utilizate în mod obișnuit în magazinele online, cataloage, broșuri publicitare și alte medii de marketing pentru a prezenta produsele într-o lumină favorabilă și a atrage atenția potențialilor cumpărători.

Fotografiile de produs au o importanță crucială în mediul online, unde cumpărătorii nu pot atinge sau testa fizic produsele înainte de a le achiziționa. Prin urmare, imaginile de calitate și bine realizate pot influența decizia de cumpărare a clienților și pot contribui la creșterea nivelului de  încredere în brand și produse.

Aceste imagini au menirea de a prezenta caracteristicile, detaliile, dimensiunile, culorile și alte aspecte relevante ale produsului într-un mod clar și atrăgător. 

Fotografiile de produs pot varia de la simple imagini cu fundal alb, care evidențiază produsul în sine, până la fotografii mai elaborate care prezintă produsul într-un context de utilizare sau în combinație cu alte accesorii.

De asemenea, fotografiile de produs pot juca un rol important în construirea identității de brand și în transmiterea valorilor și mesajelor companiei către publicul țintă. 

Prin alegerea atentă a stilului de fotografie, a culorilor și a compoziției, un magazin online poate crea o experiență vizuală unică și memorabilă pentru clienți.

Tipuri de imagini de produs pentru eCommerce

În comerțul electronic, există o varietate de tipuri de imagini de produs pe care le poți utiliza pentru a prezenta și promova produsele într-un mod eficient. 

Cele mai comune tipuri de imagini de produs utilizate în eCommerce:

 • Fotografii cu fundal alb: Acestea sunt imagini clasice și minimaliste în care produsul este plasat pe un fundal alb, un fundal neutru. Această abordare permite produsului să iasă în evidență și să fie prezentat în detaliu.
 • Imagini în context: Fotografiile care prezintă produsul în utilizare sau într-un anumit context pot ajuta clienții să-și imagineze cum arată produsul în viața lor de zi cu zi. De exemplu, dacă vindeți mobilă, puteți include imagini cu piesele de mobilă într-un decor real.
 • Zoom pe detalii: Imaginile care se concentrează pe detalii specifice ale produsului pot ajuta clienții să înțeleagă mai bine caracteristicile și calitatea acestuia. Acest tip de imagini este util în special pentru produsele complexe sau tehnice.
 • Comparative: Imaginile care compară diferite variante ale aceluiași produs sau produse similare pot ajuta clienții să aleagă varianta potrivită pentru ei. De exemplu, puteți prezenta diferite culori, dimensiuni sau configurații ale unui produs.
 • Imagini lifestyle: Acestea sunt imagini care prezintă produsele într-un mod artistic și estetic, adesea într-un cadru care sugerează un stil de viață specific. Acest tip de imagini poate ajuta la crearea unei legături emoționale cu clienții.
 • Imagini 360°: Aceste imagini permit clienților să rotească produsul sau să-l vadă din mai multe unghiuri. Această interacțiune poate oferi o perspectivă mai detaliată a produsului.
 • Fotografii de comparație: În cazul produselor care promit îmbunătățiri vizibile, precum produse cosmetice sau de sănătate, imaginile de comparație “înainte și după” pot fi foarte convingătoare.
 • Galerii de imagini: Prezentarea mai multor imagini ale aceluiași produs din diverse unghiuri și perspective poate ajuta la prezentarea completă a acestuia. De exemplu, poți avea imagini de față, spate, lateral și detaliu.
 • Fotografii de utilizare: Dacă produsul necesită asamblare sau instalare, poți include imagini care arată pașii de utilizare sau montare.

De unde obții fotografiile de produs?

Calitatea fotografiilor de produs joacă un rol semnificativ în atragerea și reținerea clienților, așa că este important să investești timp și efort în obținerea unor imagini de calitate.

Există mai multe modalități de a obține fotografiile de produs pentru magazinul tău online. Alegerea metodei potrivite depinde de resursele, bugetul și nevoile tale

Înainte de a alege o opțiune, asigură-te că respecți drepturile de autor și că ai permisiunea pentru utilizarea imaginilor în scopuri comerciale. 

Modalități de a obține fotografii de produs:

Imagini de la producător

Obținerea imaginilor de produs direct de la producător poate fi o opțiune excelentă, mai ales dacă lucrezi cu branduri sau furnizori cu materiale de marketing bine dezvoltate. Astfel poți fi sigur că ai imagini de înaltă calitate și în conformitate cu imaginea de marcă a produselor. 

Pașii pentru a obține imagini de la producător:

 • Contactează producătorul: Contactează producătorul sau furnizorul și află dacă oferă materiale de marketing, inclusiv imagini de produs. De obicei, producătorii au o bibliotecă de imagini pe care o pot furniza partenerilor lor.
 • Solicită acces la materiale de marketing: Întreabă producătorul sau furnizorul dacă au un portal online unde poți accesa imaginile de produs și alte materiale de marketing. Multe companii oferă acest tip de serviciu pentru partenerii lor.
 • Clarifică drepturile de utilizare: Clarifică dacă imaginile de la producător pot fi folosite în scopuri comerciale și dacă există vreo restricție în ceea ce privește modul în care le poți folosi.
 • Ajustează imaginile dacă este necesar: Imaginile furnizate de producător pot avea diverse dimensiuni. Este posibil să fie necesar să le ajustezi pentru a se potrivi cu designul și aspectul magazinului tău online.
 • Verifică nivelul calității: Asigură-te că imaginile furnizate de producător sunt de înaltă calitate și că arată produsul într-o lumină favorabilă. Dacă nu ești mulțumit de calitatea sau aspectul imaginilor, poți solicita producătorului să furnizeze variante mai bune.
 • Respectă cerințele de brand: Dacă producătorul are cerințe specifice de brand sau utilizare a imaginilor, asigură-te că le respecți pentru a menține coerența și integritatea imaginii produsului.

Le realizezi singur

Realizarea fotografiilor de produs cu forțe proprii poate fi o opțiune rentabilă, dar necesită timp și efort pentru a învăța și a aplica tehnicile potrivite. În schimb, realizarea fotografiilor de produs înseamnă că ai control total asupra aspectului, stilului și prezentării produselor în magazinul tău online. 

Pașii pentru a realiza fotografiile de produs singur:

 • Echipament și spațiu: Asigură-te că ai un aparat de fotografiat sau o cameră de calitate, un trepied pentru stabilitate și un mediu adecvat pentru fotografiere. O cameră DSLR sau chiar o cameră de pe smartphone pot oferi rezultate bune, cu condiția să înțelegi cum să le folosești în mod eficient.
 • Iluminare: Lumina este crucială pentru obținerea unor imagini de calitate. Alege o iluminare naturală sau folosește lumini suplimentare pentru a evita umbrele dure și pentru a evidenția produsul în mod corespunzător.
 • Fundal și compoziție: Alege un fundal curat și simplu, de preferat alb sau de o culoare neutră, care să nu distragă atenția de la produs. Plasează produsul în centrul cadrului și încearcă diverse unghiuri și compoziții pentru a obține cel mai bun rezultat.
 • Detalii și focalizare: Asigură-te că fotografiezi produsul din diferite unghiuri pentru a evidenția toate detaliile relevante. Concentrează-te pe caracteristicile cheie ale produsului pentru a le pune în valoare.
 • Post-procesare: Poți să editezi fotografiile folosind un software de editare foto precum Adobe Photoshop sau GIMP. Ajustează luminozitatea, contrastul, culoarea și alte aspecte pentru a obține rezultate optime.
 • Consistență: Dacă ai mai multe produse, menține un stil coerent în toate imaginile. Acest lucru poate ajuta la crearea unei prezentări uniforme în magazinul tău online.
 • Dimensiuni și format: Redimensionează și exportă imaginile la dimensiunile și formatul potrivite pentru web-shop-ul tău, astfel încât să se încarce rapid și să arate bine pe diverse dispozitive.
fotografii de produs

Angajarea unui fotograf de produse

Angajarea unui fotograf de produs poate implica o investiție financiară, dar poate aduce beneficii semnificative în ceea ce privește prezentarea profesională și atragerea clienților. Este important să găsești un fotograf care înțelege viziunea ta și care poate crea imagini care să reflecte în mod corespunzător brandul și produsele tale.

Pașii pe care îi poți urma pentru a angaja un fotograf de produse:

 • Cercetare și selecție: Caută fotografi specializați în fotografia de produs. Poți căuta fotografi locali sau portofolii online pentru a evalua stilul și calitatea muncii lor. Verifică recenziile și recomandările altor clienți.
 • Consultare și planificare: După ce ai ales un fotograf, stabilește nevoile și așteptările tale. Comunică tipurile de produse, stilul dorit, numărul de imagini necesare și orice alte  cerințe speciale. Țineți o ședință de planificare detaliată pentru a stabili toate detaliile.
 • Buget: Discută cu fotografii despre tarifele lor și asigură-te că bugetul tău este în concordanță cu serviciile lor. Întreabă despre orice costuri suplimentare, cum ar fi editarea sau prelucrarea imaginilor.
 • Ședința de fotografiere: Efectuează ședința de fotografiere cu fotograful ales. Asigură-te că produsele sunt pregătite pentru a fi fotografiate și că ai toate materialele și accesorii necesare înainte de ședință.
 • Editare și livrare: Fotograful va efectua, în mod obișnuit, procesul de editare a imaginilor pentru a asigura coerență și calitate. Discutați termenii de livrare și formatul în care vei primi imaginile finisate.
 • Evaluare și feedback: După ce ai primit imaginile finale, examinează-le cu atenție și oferă feedback fotografului dacă este necesar. 
 • Drepturi de utilizare: Clarifică drepturile de utilizare a imaginilor. În mod normal, ar trebui să ai permisiunea de a folosi imaginile în scopuri comerciale, dar asigură-te că acest lucru este specificat în contract.

Fotografii stoc

Stocul de fotografii este o colecție de imagini digitale care pot fi achiziționate, descărcate sau licențiate pentru utilizare în diverse scopuri, inclusiv în marketing, design grafic, publicații, site-uri web și multe altele.

Exemple de platforme care au stocuri de fotografii:

 • Shutterstock: Shutterstock oferă o gamă largă de imagini, videoclipuri și elemente grafice. Utilizatorii pot cumpăra licențe pentru a descărca și a utiliza aceste resurse în proiectele lor.
 • Adobe Stock: Aceasta este o platformă de fotografii stoc integrată în ecosistemul Adobe, permițând utilizatorilor să acceseze imagini direct din aplicațiile Adobe Creative Cloud.
 • Unsplash: Unsplash oferă imagini de înaltă calitate sub licență liberă, ceea ce înseamnă că pot fi utilizate gratuit în proiecte comerciale și nefolosite.
 • Pixabay: Acesta este un alt site care oferă imagini și videoclipuri sub licență liberă. Utilizatorii pot descărca și utiliza conținutul gratuit în diferite proiecte.
 • Pexels: Similar cu Unsplash și Pixabay, Pexels furnizează imagini și videoclipuri gratuite pentru utilizarea în proiecte comerciale și personale.

Generare de imagini prin AI (inteligență artificială)

Generarea de imagini prin intermediul unor modele AI este o abordare utilă pentru a crea rapid imagini de produs.

Există mai multe modele AI dezvoltate pentru generarea de imagini, iar unele dintre cele mai cunoscute și utilizate sunt:

 • Deep Dream: Acest model AI creat de Google poate fi folosit pentru a crea imagini abstracte sau cu efecte vizuale interesante.
 • DALL-E 2: Dezvoltat de OpenAI, DALL-E 2 poate genera imagini pe baza descrierilor textuale. Poate transforma descrierile în imagini realiste și creative, bazate pe ceea ce „înțelege” din descriere.

Sfaturi de urmat pentru fotografiile de produs

Fotografiile de produs de calitate sunt esențiale pentru a atrage atenția clienților și pentru a le oferi o imagine clară și atractivă a produselor pe care le oferi în magazinul tău online. 

Sfaturi importante pentru a obține imagini de produs impresionante:

Planificare și pregătire

 • Stabilește un plan pentru sesiunea de fotografiere, inclusiv tipurile de imagini necesare și stilul dorit.
 • Pregătește toate produsele și accesorii înainte de începerea ședinței de fotografiere.

Plasați fotografii clare, de calitate bună

 • Asigură-te că imaginile sunt bine focalizate și clar redate, astfel încât detaliile importante să fie evidențiate.
 • Utilizează echipament de fotografiere adecvat pentru a captura imagini cu rezoluție înaltă și detalii fine.
 • După fotografiere, verifică calitatea imaginilor și ajustează în post-procesare detaliile necesare pentru a asigura o calitate excelentă.

Fundal alb, curat și consistent

 • Alege un fundal simplu și neutru pentru a pune în valoare produsul. Cea mai întâlnită opțiune este alegerea unui fundal alb.
 • Menține consistența fundalului în toate imaginile pentru a crea o prezentare uniformă.

Poziționarea produsului în imagine

 • Plasează produsul în centrul imaginii sau într-un unghi care să pună în evidență caracteristicile sale cheie.
 • Experimentează cu diferite unghiuri și compoziții pentru a găsi cea mai atrăgătoare prezentare.
 • Integrează produsul într-un context relevant, cum ar fi utilizarea lui sau mediul în care va fi folosit.

Realizează fotografii cu toate variantele produsului (ex: culoare)

 • Dacă produsul este disponibil în mai multe variante de culoare, fotografiază fiecare variantă.
 • Acest lucru va ajuta clienții să vadă toate opțiunile disponibile și să facă o alegere informată.

Consistență și brand

fotografii de produs

Optimizarea imaginilor de produs pentru magazinul online

Optimizarea imaginilor de produs pentru magazinul online este esențială pentru a asigura o experiență de utilizare excelentă și pentru a menține performanța și viteza magazinului. Imaginile mari și neoptimizate pot încetini încărcarea paginilor, ceea ce poate afecta negativ experiența utilizatorilor și poate reduce conversiile. 

Sfaturi pentru optimizarea imaginilor de produs în magazinul online:

Dimensiunea pozelor

Redimensionează imaginile la dimensiunile necesare. În plus, poți comprima imaginile pentru a reduce dimensiunea fișierelor fără a compromite în mod semnificativ calitatea. 

Există numeroase instrumente online și software pentru comprimare, cum ar fi TinyPNG, Compressor.io sau Photoshop.

Dimensiunea ideală pentru imaginile de produs în magazinele online easyCart este de 1000 x 1000 (ratio 1:1).

Rezoluția

Păstrează o rezoluție suficient de mare pentru a păstra detalii clare, dar fără a exagera. Imaginile prea mari pot încetini încărcarea paginilor.

Alege o rezoluție potrivită, astfel încât imaginile să fie afișate la calitate optimă fără a afecta performanța magazinului. 

În cazul magazinelor easyCart, puteți folosi și rezoluții foarte mari, atâta timp cât respectați ratio-ul de 1:1.

Tip de fișier

Utilizează un format de imagine eficient, precum JPEG pentru fotografii și PNG pentru imagini cu fundal transparent. JPEG este un format comprimat, în timp ce PNG este lossless (necomprimat).

Optimizarea fotografiilor pentru SEO

SEO, search engine optimization, este un proces pe termen lung cu ajutorul căruia produsele tale și paginile web din magazinul tău online sunt împinse către primele rezultate din căutările relevante în motoarele de căutare.

Imaginile contribuie și ele la acest proces. 

Poți respecta câțiva pași pentru a susține acest proces:

 • Asigură-te că numele fișierelor de imagine conțin cuvinte relevante pentru produs și cuvinte cheie specifice.
 • Utilizează etichete (tag-uri) alternative (alt text) descriptive pentru imagini, pentru a îmbunătăți accesibilitatea și indexarea SEO.
 • Alege formatul și dimensiunile adecvate pentru a asigura încărcarea rapidă a paginilor.
 • Utilizează fișiere cu compresie redusă pentru a menține calitatea imaginii, dar și pentru a reduce timpul de încărcare a paginilor.
 • Distribuie imaginile pe paginile relevante și integrează-le în conținut de calitate pentru a spori relevanța SEO.

Idei de poze produs

Ideile pentru poze țin în mare parte de creativitatea fiecăruia și de produsele prezentate. Tot ce trebuie să ai mereu în vedere este că focusul trebuie să fie pe produs.

Exemple de stiluri de fotografie de produse:

 • Fotografie „In-Use” (În utilizare): Prezintă produsul în acțiune (o persoană care îl folosește).
 • Fotografie „Close-Up” (Detalii de aproape): Capturează detalii fine ale produsului, cum ar fi textura materialului sau elemente decorative.
 • Fotografie „Before and After” (Înainte și după): Dacă produsul oferă îmbunătățiri vizibile, prezintă o imagine „înainte și după” pentru a evidenția diferențele.
 • Fotografie „Lifestyle” (Stil de viață): Plasează produsul într-un context de viață real pentru a ilustra modul în care se încadrează în viața de zi cu zi.
 • Fotografie „Packaging” (Ambalaj): Arată atât produsul în sine, cât și ambalajul său, în special dacă ambalajul are detalii sau design special.
 • Fotografie „Scale” (Scară): Pune produsul lângă un obiect de scară cunoscut, precum o monedă sau un pix, pentru a arăta dimensiunea relativă.
 • Fotografie „Process” (Proces): Prezintă etapele de fabricație sau asamblare a produsului pentru a ilustra calitatea și atenția la detalii.
 • Fotografie „Detail Focus” (Concentrare pe detalii): Alege un detaliu cheie al produsului și concentrează-te asupra lui, pentru a atrage atenția asupra acestui aspect.
 • Fotografie „Environmental” (În mediu): Fotografiază produsul în medii specifice, cum ar fi un scaun de camping într-o excursie în natură.
 • Fotografie „Color Variations” (Variante de culoare): Prezintă toate opțiunile de culoare disponibile pentru produs, într-o singură imagine sau într-un colaj.
 • Fotografie „Behind the Scenes” (În spatele scenei): Arată procesul de pregătire sau fotografiere a produsului pentru a adăuga o notă personală și autentică.
 • Fotografie „Interactive” (Interactivă): Adaugă un element interactiv, cum ar fi un cursor care dezvăluie detalii când este trecut peste produs.
 • Fotografie „Bundle” (Pachet): Prezintă produsele vândute împreună ca un pachet sau set, pentru a sugera economii sau valoare adăugată.

Concluzii

Fotografiile de produs reprezintă unul dintre cei mai puternici factori în succesul magazinului tău online. Aceste imagini nu doar pun în evidență produsele pe care le oferi, ci creează o primă impresie puternică și ajută la transmiterea valorii, calității și autenticității brandului tău. De la imagini clare și de calitate bună la compoziții creative și contextualizate, fiecare aspect al fotografiei de produs contribuie la construirea unei experiențe de cumpărare excepționale pentru clienții tăi.

Investiția în fotografii de produs profesionale, chiar și abordarea DIY (do it yourself), pot aduce beneficii semnificative în atragerea și reținerea clienților. Alegerea metodei potrivite pentru afacerea ta, însoțită de optimizarea atentă a imaginilor pentru performanța online și SEO, poate face ca  produsele tale să strălucească în mediul digital.

Fotografiile de produs nu sunt doar o necesitate funcțională, ci și o modalitate de a povesti și a te conecta cu publicul tău. Prin planificare, creativitate și atenție la detalii, poți crea imagini care nu doar vând produse, ci construiesc o relație puternică între brandul tău și clienți

Fotografia de produs a devenit o adevărată formă de artă cu un scop important în lumea dinamică a comerțului online.

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.
Adaugă comentariu.
Adaugă nume.
Adaugă email.

Află mai multe despre crearea magazinelor online.

Ai întrebări? Completează formularul și contactează-ne!

Un specialist îți va răspunde în cel mai scurt timp posibil.

Poți lua legătura cu un consultant apelând 0722 106 764.