Noile ordine ANPC

scris de Gabriel Teodorescu

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului a emis noi ordine ale președintelui instituției cu scopul de a îmbunătăți comunicarea dintre “Direcțiile de soluționare alternativă a litigiilor – SAL și de Insolvență a persoanelor fizice” și consumatori .

Ordinele fac referire la afișarea de către operatorii economici care activează pe teritoriul României a unei plachete speciale care să atragă atenția asupra procedurilor de soluționare alternativă a litigiilor – SAL și asupra platformei Comisiei Europene – SOL, cu același rol, în comerțul online.

Conform site-ului ANPC:

“Scopul amplasării acestor înscrisuri, la loc vizibil, în spațiul de comercializare sau de prestare a serviciului, inclusiv a serviciilor turistice, de comercializare de pachete de servicii turistice sau bilete de avion, este acela de a înlesni accesul consumatorilor la entitatea de soluționare alternativă a litigiilor, din cadrul ANPC, și la procedurile de tip SAL, în vederea soluționării pe cale amiabilă a reclamațiilor acestora, precum și, după caz, la procedura de insolvență a persoanelor fizice.

În cazul comercianților care administrează site-uri de vânzări, preluare comenzi on-line şi/sau publicitate la produse şi/sau servicii, la servicii turistice, de comercializare de pachete de servicii turistice sau bilete de avion, inclusiv e-commerce – comerţ electronic, aceștia sunt obligați să afișeze pe prima pagină a site-ului – home page, pe bara de menu a paginii, pictogramele care promovează procedura SAL sau Platforma SOL a Comisiei Europene. Aceasta este platforma europeană de soluționare online a litigiilor.

De asemenea, prestatorii de servicii financiar-bancare și nebancare precum și casele de amanet care administrează site-uri de vânzări produse și servicii sunt obligați să afișeze pe prima pagină a site-ului placheta de la link-ul https://tinyurl.com/plachetaINSOLVENTA, sub forma unei pictograme.”

Ordinul președintelui ANPC

Dacă trecem mai departe de site-ul ANPC și căutăm ordinul președintelui Autoritații Naționale pentru Protecția Consumatorului, confirmăm faptul că magazinele online sunt obligate să afișeze pe home page și în bara de meniu a paginii cele două pictograme: SAL si SOL.

Acestea trebuie să aibă dimensiunea de 250×50 pixeli și vor avea link-uri de referință către secțiunea SAL din cadrul paginii oficiale a Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului și către Platforma SOL a Comisiei Europene.

Pictogramele pot fi descărcate gratuit de pe site-ul oficial al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului: https://anpc.ro/ce-este-sal/.

Aceste ordine intră în vigoare în 30 de zile de la data publicării în monitorul oficial.

Data publicării în monitorul oficial: 19 Iulie 2022


Magazinele easyCart

Această măsură este deja implementată în magazinele easyCart.

Despre crearea magazinelor online și despre avantajele platformei puteți citi la noi pe site.

easyCart, platforma completă pentru creare magazine online

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.
Adaugă comentariu.
Adaugă nume.
Adaugă email.

Află mai multe despre crearea magazinelor online.

Ai întrebări? Completează formularul și contactează-ne!

Un specialist îți va răspunde în cel mai scurt timp posibil.

Poți lua legătura cu un consultant apelând 0722 106 764.