Un aspect esențial al gestionării unui magazin online este încărcatul (upload) corect al produselor. Acest proces poate fi realizat individual, produs cu produs, sau prin încărcarea de liste CSV (cataloage de produse).
Fiecare produs are mai multe aspecte (categorie, atribute, descriere, etc.) care trebuiesc luate în considerare pentru a îți asigura cele mai bune șanse de a atinge succesul în această industrie.
În acest articol, vom explora importanța și modalitățile de încărcare a produselor într-un magazin online, precum și aspectele importante ale acestora.
Metode de încărcat produse (upload) – Produse individuale
Cea mai folosită metodă de upload produse este cea individuală: câte un produs.
Poți adăuga produsele unul câte unul și le poți adăuga categorii, atribute, descrieri și alte proprietăți în panoul de administrare al platformei.
Proprietăți produs:
- Nume produs: Este denumirea oficială a produsului. Îl ajută pe cumpărător să identifice produsul și să înțeleagă ce anume cumpără.
- Descriere (și descriere scurtă): Aici sunt detaliile referitoare la produs. Descrierea lungă oferă toate informațiile, în timp ce descrierea scurtă oferă o imagine rapidă și concisă a produsului.
- Categorie produs: Aceasta clasifică produsul într-un anumit grup sau segment. De exemplu, „încălțăminte”, „electronică” etc.
- Imagine reprezentativă produs: Este fotografia principală care reprezintă produsul. O imagine clară poate determina clientul să facă click pe produs.
- Galerie de imagini produs: Aceasta este o colecție de imagini suplimentare care prezintă produsul din diferite unghiuri sau în diferite situații.
- Video de prezentare produs: O înregistrare video care arată produsul în acțiune sau oferă informații suplimentare despre acesta.
- Tipuri de produs: Aceasta specifică ce fel de produs este (ex: simplu, variabil, digital, etc.). Un produs variabil, de exemplu, ar putea avea diferite dimensiuni sau culori.
- Preț produs: Este suma de bani pe care cumpărătorul trebuie să o plătească pentru produs.
- Atribute produs: Specificații cum ar fi culoarea, dimensiunea sau materialul din care este făcut produsul.
- Etichete produs: Cuvinte sau fraze scurte care ajută la categorizarea și găsirea ușoară a produsului.
- Inventar produs (SKU, Cantitate, Precomenzi): Informații despre stoc, codul unic al produsului (SKU) și dacă produsul este disponibil pentru precomandă.
- Date livrare (Greutate, Dimensiuni): Specificațiile care ajută la calcularea costurilor de livrare, precum greutatea și dimensiunile produsului.
- Produse legate (pentru up sales și cross sales): Alte produse care pot fi de interes pentru cumpărător, fie pentru că sunt complementare produsului curent, fie pentru că sunt sugerate pentru a stimula vânzările.
- Variații: Diferite variante ale unui produs, cum ar fi culorile sau dimensiunile disponibile.
În cazul easyCart, poți să încarci produsele unul câte unul, le poți adăuga categorii, atribute, descrieri, imagini și alte informații necesare din aceeași pagină a panoului de administrare.
Metode de încărcat produse (upload) – Liste CSV
Dacă ai parcurs toți pașii prezentați în lecția de eCommerce până la acest pas înseamnă că ai deja pregătit un catalog de produse. Dacă nu, nu-ți face griji. Încă nu e prea târziu.
Recomandăm clienților easyCart să folosească schița (template-ul) de fișier CSV generat de platformă. Îți poți începe uploadul cu un singur produs căruia îi stabilești toate proprietățile. Creezi categoriile și atributele, după care exporți (download) CSV-ul pentru a fi folosit ca template. Adaugi restul produselor în acest fișier. Astfel, vei avea un catalog de produse PREFORMATAT, COMPLET și nu vei avea niciun fel de problemă la uploadul acestuia în magazinul tău online.
Deschide fișierul excel (CSV) și începe să-ți adaugi produsele în coloana intitulată “Nume”, apoi vei adăuga categoriile.
Aceste categorii facilitează navigarea produselor și îi ajută pe clienți să găsească rapid articolele dorite. Este important să păstrezi structura categoriilor cât mai clară și coerentă.
În fișierul CSV, găsește coloana “Categorii”. Aici vei lista, în dreptul fiecărui produs, categoria din care face parte. Dacă ai subcategorii, le vei trece în continuarea categoriei, separate prin virgulă.
Categoriile trebuiesc create din panoul de comandă înainte de downloadul template-ului CSV.
Dacă vinzi produse variabile, cum ar fi haine cu diferite dimensiuni și culori, vei adăuga atribute pentru a eticheta variantele. Astfel, vei permite clienților să aleagă ușor opțiunile dorite.
Atributele trebuiesc create din panoul de comandă înainte de downloadul template-ului CSV.
Următoarea coloană din fișierul tău va fi dedicată descrierii produselor.
Descrierile produselor sunt vitale pentru a convinge clienții să cumpere. Fiecare descriere trebuie să fie informativă, să conțină cuvinte cheie relevante pentru SEO și să sublinieze avantajele și caracteristicile produsului.
O descriere detaliată și de calitate poate crește semnificativ conversiile.
Informațiile pe care le completezi și pe care le vei uploada cu acest fișier pot fi editate și modificate ulterior.
Vei găsi în fișierul CSV și alte coloane pe lângă cele menționate, precum:
- SKU (stock keeping unit) – un cod unic atribuit de către tine fiecărui produs în parte.
- TIP – tip de produs, precum: simple, variable, variation.
- Stoc – Cantitate (nr produse) în stoc.
- Preț obișnuit
- Preț de vânzare – Preț cu discount.
- Etichete
- Upsales – Produse recomandate de platformă pentru upsales.
- Vânzări încrucișate – Produse recomandate de platformă pentru cross sales.
- Informații meta
Cu cât vei completa mai multe din coloanele catalogului, cu atât vei avea mai puțin de muncă pentru fiecare produs în parte.
Știm ca uploadul produselor este un proces migălos și de durată. Tocmai de aceea este bine să ai, încă de la început, un catalog (listă CSV) de produse bine făcut și formatat pe cerințele platformei pe care ai magazinul online.
Pe scurt
Încărcarea produselor este o etapă esențială.
Fie că optăm pentru adăugarea manuală a produselor sau pentru metoda uploadului prin liste CSV, fiecare detaliu, de la descrierea produsului la atributele sale, contează enorm în percepția și experiența utilizatorului.
În concluzie, dedică timp și atenție încărcării produselor în magazinul tău online, pentru că acesta poate fi diferențiatorul dintre un business de succes și unul care se zbate în anonimat.