Cum eviți problemele cu ANAF? Ghidul complet pentru comerț online legal

scris de Gabriel Teodorescu

Apar din ce în ce mai multe reportaje despre investigațiile ANAF-ului în domeniul comerțului electronic. Aceștia au găsit foarte multe persoane fizice care fac comerț online fără să-și plăteasca dările la stat. Este vorba de cei care vând online prin platformele de Social Media.

Acești comercianți au găsit o portiță în acest mod de a vinde online: lipsa necesității de a se înregistra cu o firmă. Astfel se evită plata taxelor și se maximizează profitul, chiar dacă se creează o situație ilegală.

Această situație are însă și o rezolvare, intrarea în legalitate prin: 

  • Crearea unei firme cu codul CAEN 4791;
  • Crearea unui magazin online;

Crearea firmei cu codul CAEN 4791

Acest pas îți asigură legalitatea și îți permite să faci comerț online fără griji.

Există multe companii care se ocupă cu creare firmelor, contra cost. Desigur, poți economisi acești bani și poți să îți creezi singur compania. La o simplă căutare pe Google, găsești tot procesul.

Crearea unui magazin online

Dacă vrei să faci comerț electronic pe termen lung, dacă vrei să crești un brand, fie că ești producător, fie că ești reseller, ai nevoie de propriul magazin online. Magazinul online reprezintă baza afacerii tale.

Există multe variante din care să alegi opțiunea potrivită pentru dezvoltarea magazinului online ideal. Trebuie să fii conștient de ce necesități ai.

Câte produse vei vinde? Unde? Internațional? Cine îți setează taxele? Cum vei adăuga produse în magazin? Vei importa fișiere CSV? Ce instrumente de marketing și vânzări vei folosi? etc.

Pentru cei care nu au avut propriul magazin online, vom împărtăși puțin din experiența noastră.

Un magazin online este un site dedicat vânzărilor și un punct de desfacere pentru societatea comercială. Orice firmă poate să își dezvolte propriul magazin.

Simplu, nu? Nu chiar.

Sunt câțiva pași care trebuiesc urmați pentru a ajunge la un rezultat bun.

Alegerea și rezervarea numelui

Este foarte important să îți alegi numele potrivit pentru webshop-ul tău.

Asigură-te că acel nume este disponibil și rezervă-l pentru afacerea ta. Poți să achiziționezi deja domeniul, dar poți aștepta cu hostingul până când știi sigur cu cine vei construi magazinul online. Multe companii oferă hostingul inclus în pachetele lor.

Dacă vinzi sau ai de gând să vinzi internațional, poți rezerva sau achiziționa mai multe domenii (.ro, .com, .eu).

Dacă nu ai făcut-o deja, deschide firma 

Înființarea unei companii este un proces. Poți alege să finalizezi singur acel proces sau, contra-cost, să apelezi la o firmă care se ocupă cu așa ceva.

Firma are nevoie de servicii bancare și contabilitate.

Research: agențiile de plăți online

Ai nevoie de metode de plată online. Poți alege din mai multe opțiuni, în funcție de posibilitățile de integrare ale dezvoltatorului de magazine online.

Este important să știi ce comisioane au (comisioanele diferă pentru vânzări B2C și vânzări B2B).

Research: companiile de curierat

Magazinul tău online are nevoie și de curieri. Cine îți va livra produsele?

Ca și în cazul agențiilor de plăți, trebuie să știi ce prețuri percep diversele companii de curierat și dacă se pot integra cu platforma pe care îți construiești magazinul

Alegerea metodei de dezvoltare magazin online

Este foarte important să știi ce necesități ai de la magazinul tău. În funcție de acestea vei putea face alegerea corectă.

Poți alege dezvoltarea unui magazin online de la 0 (pe o platformă open-source ori custom), sau dezvoltarea unui magazin online pe o platformă SaaS (software-as-a-service).

Dacă vrei să îți construiești un magazin online de la 0, vei avea nevoie de un buget de câteva mii de euro. În funcție de necesități și de platforma pe care îl vei construi, costurile pot ajunge la zeci de mii de euro (ex: pt magazinele Magento), iar proiectul se poate întinde pe câteva luni.

Trebuie să fii atent la respectarea termenului de livrare și la funcționalitatea magazinului.

Dacă vrei să își construiești magazinul pe o platformă SaaS, vei avea o investiție mult mai mică, plătind un abonament comparabil cu cel de telefonie mobilă. Termenul de livrare este mult mai scurt, iar dotările și performanțele magazinelor sunt la același nivel.

Trebuie să fii atent la alegerea platformei, la limitările acesteia și la cine se va ocupa de designul magazinului.

Pe scurt

Este normal ca vânzările online să se supună reglementărilor fiscale. Acest val de verificări de la ANAF nu este nici primul, nici ultimul. 

Mulți comercianți online vor rămâne fără activitate dacă nu își schimbă felul de a face business.

Pe de altă parte, vor fi și cei care vor răzbate și vor pune bazele unor afaceri de succes.

Tot ce ai nevoie pentru a fi unul dintre aceștia sunt: firmă, timp dedicat business-ului, o strategie de marketing bine gândită, o viziune pentru afacerea ta și un magazin online dotat.

Nu rata oportunitatea!

Noi suntem easyCart, iar viziunea noastră este să oferim cea mai performantă soluție pentru creare magazine online din România.

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.
Adaugă comentariu.
Adaugă nume.
Adaugă email.

Află mai multe despre crearea magazinelor online.

Ai întrebări? Completează formularul și contactează-ne!

Un specialist îți va răspunde în cel mai scurt timp posibil.

Poți lua legătura cu un consultant apelând 0722 106 764.