Lecția de eCommerce

Market research pentru un magazin online

scris de Gabriel Teodorescu | Noțiuni de bază despre eCommerce

Lansarea unui magazin online poate fi o oportunitate extraordinară de afacere în lumea digitală de astăzi. Cu toate acestea, pentru a avea succes, este esențial să cercetezi piața înainte de a te aventura în lumea comerțului electronic. 

Acest articol te va ghida prin procesul de market research pentru lansarea unui magazin online, oferindu-ți sfaturi și resurse cu ajutorul cărora te poți asigura că alegerea ta de afacere este orientată spre succes.

De ce este importantă cercetarea de piață pentru magazinul tău online?

Cercetarea de piață este un pas crucial în dezvoltarea oricărei afaceri, indiferent dacă aceasta este fizică sau online. Pentru un magazin online, acest proces poate ajuta la:

Identificarea nișei potrivite: Cunoașterea intereselor și nevoilor pieței îți va permite să găsești o nișă profitabilă și să te diferențiezi de concurență.

Înțelegerea competiției: Cercetarea de piață te ajută să identifici concurenții și să înțelegi cum poți să te poziționezi în fața lor.

Determinarea prețurilor și produselor: Poți afla cât sunt dispuși să plătească potențialii clienți pentru produsele sau serviciile tale și să îți ajustezi strategia de prețuri.

Stabilirea strategiilor de marketing: Cercetarea de piață îți oferă informații valoroase pentru dezvoltarea campaniilor de marketing eficiente.

Pasul 1: Definește obiectivele cercetării de piață

Înainte de a începe orice research, trebuie să stabilești obiective clare. Acest lucru te va ajuta să îți concentrezi eforturile și să te asiguri că obții informații relevante. De exemplu, obiectivele tale pot include:

 • Identificarea celor mai căutate produse sau servicii în nișa ta.
 • Evaluarea dimensiunii pieței și a potențialului de creștere.
 • Înțelegerea comportamentului consumatorilor online în ceea ce privește cumpărăturile.
 • Analiza concurenței și a punctelor lor slabe.
cercetare de piata

Pasul 2: Colectarea de date demografice și geografice

Primul pas în cercetarea de piață este să înțelegi cine sunt clienții potențiali și de unde provin. Colectează date demografice precum vârsta, sexul, educația și venitul. De asemenea, ia în considerare factorii geografici, cum ar fi locația geografică și preferințele regionale.

Pentru a obține aceste informații, poți utiliza diverse surse, cum ar fi sondaje online, date demografice disponibile public sau cercetări anterioare ale pieței. Utilizează instrumente și platforme de cercetare de piață online pentru a facilita procesul.

Pasul 3: Analiza competiției

Studierea concurenței este esențială pentru a înțelege pe deplin piața. Identificarea competitorilor direcți și indirecti te va ajuta să determini unde te poți diferenția și să îți dezvolți avantajele competitive.

Iată câteva sfaturi pentru analiza competiției:

 • Identifică competitorii: Fă o listă cu principalii competitori din nișa ta. Studiază-le site-urile web, produsele sau serviciile oferite și tacticile de marketing utilizate.
 • Evaluarea punctelor lor tari și slabe: Cercetează atent punctele forte și slăbiciunile competitorilor. Acest lucru te poate ajuta să înveți din experiența lor și să eviți anumite greșeli.
 • Analiza recenziilor clienților: Citirea recenziilor clienților poate oferi o perspectivă valoroasă asupra experienței clienților cu competitorii tăi. Acest lucru te poate ajuta să înțelegi ce funcționează și ce nu pentru concurență.

Pasul 4: Identifică nevoile și preferințele clienților

O parte crucială a cercetării de piață este înțelegerea nevoilor și preferințelor potențialilor tăi clienți. Acest lucru poate fi realizat prin intermediul sondajelor de piață, prin interacțiuni pe rețelele de socializare și prin analiza datelor din industrie (research papers).

Pentru a identifica nevoile și preferințele clienților, poți lua în considerare următoarele:

 • Sondaje și chestionare: Realizează sondaje online pentru a obține opinii directe de la potențialii clienți. Întreabă despre preferințe în ceea ce privește produsele, prețurile, metodele de plată și experiența de cumpărare online.
 • Analiza tendințelor online: Urmărește discuțiile și recenziile online despre produsele sau serviciile similare din nișa ta. Asta te poate ajuta să înțelege ce funcționează și ce nu funcționează pentru clienți.
 • Feedback-ul direct de la clienți: Dacă ai deja o prezență online, ascultă cu atenție feedback-ul clienților. Aceste comentarii pot oferi informații valoroase despre modul în care îți poți îmbunătăți produsele sau serviciile.

Pasul 5: Evaluarea cererii și a potențialului pieței

Cunoașterea dimensiunii pieței și a cererii pentru produsele sau serviciile tale este esențială pentru a evalua viabilitatea afacerii. Poți utiliza diverse metode pentru a realiza acest lucru:

 • Studii de piață existente: Caută studii de piață existente care se referă la nișa ta. Acestea pot oferi estimări privind dimensiunea pieței și tendințele de creștere.
 • Analiza datelor din industrie: Utilizează datele din industrie pentru a identifica creșterea sau scăderea cererii pentru produsele sau serviciile tale. Urmărește schimbările de comportament ale consumatorilor.
 • Analiza concurenței: Urmărește cât de bine se descurcă competitorii tăi. în piață. Dacă există concurență puternică, este un semn că există cerere pentru produsele sau serviciile respective.

Pasul 6: Dezvoltă un plan de afaceri și o strategie de marketing

Pe baza datelor și informațiilor pe care le-ai colectat în timpul cercetării de piață, este timpul să dezvoltați un plan de afaceri solid.

Planul de afaceri va fi ghidul tău pentru dezvoltarea și gestionarea magazinului online. 

De asemenea, este esențial să creezi o strategie de marketing eficientă pentru a-ți promova produsele și pentru a atrage clienți. Acesta poate include ad-uri pe rețelele de social media, SEO, PPC și alte tactici.

cercetare de piata

Pe scurt

Cercetarea de piață pentru lansarea unui magazin online este un proces esențial pentru a asigura succesul afacerii tale. Research-ul te ajută să înțelegeți piața, clienții potențiali și concurența, permițându-ți să iei decizii informate și să dezvolți o strategie solidă. 

Cu o cercetare de piață adecvată, poți să-ți crești șansele de a construi un magazin online profitabil și durabil într-o piață competitivă.

Rămâi flexibil și fii dispus să îți ajustezi strategiile pe măsură ce piața evoluează. 

Menține focusul asupra satisfacerii nevoilor clienților. Cu o abordare atentă și bazată pe date, ai șansa de a reuși în lumea comerțului electronic.


Abonează-te la newsletter!

Fii primul care află! Abonează-te la newsletter-ul nostru astăzi și descoperă ofertele speciale easyCart.

ABONEAZĂ-TE

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.
Adaugă comentariu.
Adaugă nume.
Adaugă email.

Află mai multe despre crearea magazinelor online.

Ai întrebări? Completează formularul și contactează-ne!

Un specialist îți va răspunde în cel mai scurt timp posibil.

Poți lua legătura cu un consultant apelând 0722 106 764.